Hem » Klipputrustning » Skär till Fårsax
Flera olika typer av fårsaxskär för att passa olika ulltyper och erfarenhetsnivåer

Skär till Fårsax

Välkommen till LG Produkter AB, din bästa källa för att köpa skär till fårsax och klippmaskin för får. Vi erbjuder ett brett utbud av skär för att passa alla typer av ull och klippbehov. Våra skär är av högsta kvalitet och designade för att göra klippningen så enkel och effektiv som möjligt.

Att välja rätt skär till din fårsax eller klippmaskin

Skär för olika ulltyper och erfarenhetsnivåer

Det finns många faktorer att tänka på när du väljer skär till din fårsax eller klippmaskin, såsom ras på djuren, ulltyp, och årstid. Här är en kort översikt över de olika typerna av skär som finns tillgängliga:

 • Medium bevel: Allroundskär, bäst för nybörjare.
 • Kort bevel (Trubbig): Används till får med luftig ull, t.ex. gotlandsfår, allmoge och vissa korsningsraser.
 • Lång bevel (Spetsig): Perfekt till köttrasdjur med kompakt ull, t.ex. Texel och Oxford Down.

 

Överskär och underskär

Överskären slits snabbare än underskären, så vi rekommenderar att man använder i snitt två överskär per underskär.

Skär för nybörjare

Ett bra underskär för nybörjare är ett rakt standardskär, som Ovina eller Ovina Premium. De fungerar bra för de flesta ulltyper och har inga utstickande tänder vid sidorna. Topaz är också ett bra skär som är lite utsvängt och följer huden bättre än raka skär.

Standardserien och Proffsserien

Standardseriens skär har full tjocklek för att maximera livslängden, medan Proffsseriens skär är tunnare från början. Proffsseriens skär kommer lättare in i ullen, men kan inte slipas lika många gånger eftersom de är tunnare från början.

LG2-Teknik

LG2 är ett "Superior Long Groove"-skär som är framtaget för att enkelt tränga in i ullen och hitta skinnet. LG2-tekniken minskar hastigheten som lanolin-fett byggs upp på skärets undersida, vilket ökar flödet och gör klippningen enklare och mer angenäm.

Fårsaxskär: Antal tänder

Det övre lilla skäret kallas överskär och har 4 tänder och det stora skäret kallas underskär och har oftast 13 tänder. Vissa underskär för vinterklippning har färre tänder.

Fårsaxskär: Bästa val för olika ulltyper

Att välja rätt fårsaxskär för din situation beror mycket på vilken typ av ull dina får har. Som tidigare nämnts är korta bevel skär (trubbiga) bra för får med luftigare ull, medan långa bevel skär (spetsiga) är mer lämpliga för köttrasdjur med kompakt ull.

Raka och utsvängda fårsaxskär: Skillnader och användning

Raka och utsvängda fårsaxskär är två olika typer av skär som används vid klippning av får, och de har olika egenskaper och användningsområden. Här är en översikt över skillnaderna mellan dessa två typer av skär:

Raka fårsaxskär

Raka skär har en rak och jämn profil längs hela skäret. Dessa skär är ofta enklare att använda för nybörjare och fungerar bra för de flesta ulltyper. Ett exempel på raka skär är Ovina och Ovina Premium, som är standardraka skär utan utstickande tänder på sidorna. Raka skär är effektiva för att klippa genom ullen och ge en jämn och fin yta.

Utsvängda fårsaxskär

Utsvängda skär, som t.ex Topaz, har en svängd eller profil som följer huden bättre än raka skär. Denna utformning gör att skäret följer konturerna på fårets kropp lättare, vilket minskar risken för ojämn klippning och klippskador. Utsvängda skär föredras ofta av mer erfarna klippare eftersom de ger en mer precis och anpassad klippning. Dock kan de utstickande tänderna på dessa skär göra det svårare för oerfarna klippare att använda dem utan att fastna i ullen. I slutändan beror valet av raka eller utsvängda fårsaxskär på användarens erfarenhet och förmåga, samt vilken typ av ull som ska klippas. Det är viktigt att välja rätt skär för dina behov för att säkerställa en effektiv och säker klippning av dina får.

Fårsaxskär: Skydda mot rost och korrosion

Eftersom fårsaxskär är gjorda av stål, är de känsliga för rost och korrosion om de inte underhålls och förvaras på rätt sätt. För att förhindra detta och säkerställa att dina skär håller sig i bästa skick, är det viktigt att följa några enkla steg för att skydda dem mot rost:

Rengör skären: Efter varje användning, rengör noggrant dina skär för att ta bort smuts, ullen och lanolin-fett som kan bidra till korrosion. Se till att skären torkas helt torra från fukt.

Inolja skären: Använd en motorolja eller den lättflytande olja som används för att smörja klippmaskinens huvud för att försiktigt inolja skären. Detta kommer att bilda en skyddande hinna på ytan och hjälpa till att förhindra rostbildning.

Förvara skären i påsar: Placera dina rengjorda och inoljade skär i plastpåsar eller annan lämplig förvaring som skyddar dem från fukt och luftfuktighet. Detta hjälper till att hålla skären torra och förhindrar rost.

Förvara skären och klippmaskinen på en torr plats: Se till att skären och klippmaskinen förvaras på en plats där det är torrt och fritt från fukt, för att minimera risken för att de rostar eller korroderar.

Genom att följa dessa enkla steg kan du förlänga livslängden på dina fårsaxskär och säkerställa att de fungerar effektivt vid varje klippning.

Handla skär till fårsax och klippmaskin hos LG Produkter AB

Vi på LG Produkter AB erbjuder högkvalitativa skär till fårsaxar och klippmaskiner för får. Utforska vårt utbud online och hitta det perfekta skäret för dina behov. Oavsett om du är en erfaren klippare eller en nybörjare, har vi skär som passar dig. Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp med att välja rätt skär för din situation.

Fårsaxskär: Varför handla hos LG Produkter AB?

När du handlar fårsaxskär hos LG Produkter AB, kan du vara säker på att du får produkter av högsta kvalitet som är anpassade för dina klippbehov. Vi erbjuder ett brett sortiment av skär för olika ulltyper och erfarenhetsnivåer och är glada över att hjälpa dig hitta det perfekta skäret för dina får. Besök vår webbplats och handla online idag för att få den bästa upplevelsen och de bästa produkterna för ditt lantbruk.

Skär till fårsax: Några tänkvärda tips

 • Raka skär: Lättanvända och passar för de flesta ulltyper, särskilt för nybörjare.
 • Utsvängda skär: Följer kroppens konturer bättre, vilket ger en mer precis klippning; lämpliga för erfarna klippare.
 • Skärprofil: Kort bevel (trubbig) för luftig ull, lång bevel (spetsig) för kompakt ull.
 • Underhåll och skötsel: Rengör och inolja skären för att förlänga livslängden och bibehålla prestanda.
 • Förvaring: Skydda skären från fukt och rost genom att förvara dem i påsar och på en torr plats.
 • Material och konstruktion: Högkvalitativt stål ger hållbarhet och lång livslängd för skären.
 • Antal Tänder på fårsaxskären: Det mindre skäret som ligger överst benämns som överskär och har vanligtvis 4 tänder, medan det större skäret betecknas som underskär och har vanligen 13 tänder.
 • Standardserien: Full tjocklek för maximal livslängd och möjlighet att slipa skären flera gånger.
 • Proffsserien: Tunnare skär som lättare tränger igenom ullen men kan inte slipas lika många gånger.
 • LG2-teknik: Superior Long Groove-skär som förbättrar klipphastigheten, minskar skärsår och underlättar klippningen.

 

Montering och vård av fårsaxskär

För att få bästa möjliga resultat när du klipper får är det viktigt att följa användnings- och skötselråd för klippskär till fårsaxmaskiner. Här är några grundläggande tips att tänka på:

Montering av skären på klippmaskinen

Korrekt montering av skären är avgörande för en effektiv klippning. Se till att:

 • Avståndet mellan överskärets framkant (det lilla skäret) och underskärets slipkant (det stora skäret) är 1-2 mm.
 • Överskäret inte sticker ut utanför underskärets slityta.
 • Överskäret går lika långt ut på båda sidor.
 • Underskäret sitter rakt.

 

Inställning av trycket på saxskären

Ställ in trycket på saxskären med hjälp av spännmuttern så att de sitter löst och glappar något i sidled, men inte i höjdled. Testa att klippa i ullen och spänn åt spännmuttern försiktigt i små steg tills saxen klipper utan problem. Skären ska inte bli mer än handvarma under klippningen.

Underhåll och förvaring av skären

För att förlänga livslängden på skären och klippmaskinen, se till att:

 • Inte använda slöa skär för länge, eftersom det skapar värme och friktion som försämrar klippresultatet och överanstränger klippmaskinen.
 • Rengöra och inolja skären innan förvaring, med hjälp av motorolja eller lättflytande olja som används för att smörja maskinens huvud.
 • Förvara skären i påsar för att skydda dem från fukt och placera dem tillsammans med klippmaskinen på en torr plats för att förhindra rost.

 

Slipning av skären

Skären ska slipas med en skålning, inte planslipas. Detta görs bäst med hjälp av speciella slipmaskiner av professionella slipare. Om skären inte har korrekt skärpa eller skålning kommer de inte att klippa som de ska, vilket kan leda till att maskinen överansträngs och klippningen blir obekväm för både djur och klippare.

Här hittar du mer information om vår slipservice

Läs mer
Filter Laddar...
Kunskapsnivå:  
Val av fårsaxskär:  
Egenskaper Fårsaxskär:  
Förpackningsstorlek:  
Lagerstatus:  
KreatursButiken VAT Popup Image
Välkommen till butiken
Vänligen välj om du vill handla som privatperson eller företag
Privat
(Inkl. Moms)
Företag
(Exkl. Moms)